srijeda, 14. studenoga 2012.

Seansa br 3 - prvi dio



Seansa br 3  - prvi dio

Ovo je seansa broj tri, prevladavanje socijalne fobije korak po korak. Ovog tjedna ćemo nastaviti raditi na kognitivnim metodama mjenjanja misli i predstavit ćemo strategiju za relaksaciju. Bit će prilika kad cemo biti u stanju je koristiti daleko od kuce cak i u javnim socijalnim situacijama. Ali prvo, kao sto se to obicno radi u tjednim seansama, trebamo provjeriti napredak koji ste napravili prošlog tjedna, kako ucite i vjezbate kognitivne vjezbe. Zapamtite, svaki put kad vjezbate, cak i kad je samo nekoliko minuta, vi 'potapate' ove nove strategije u vas mozak, sve dublje i dublje sto vas uvijek tjera jos jedan korak dalje ka prevladavanju socijalne anksioznosti. Ako ste vjezbali tehniku sporog govora prošlog tjedna dok ste bili sami i to naglas tako da tehnika ima najmocniji efekt, onda ste na vasem putu da naucite ovaj generalni koncept usporavanja. Mozete osjetiti relaksaciju prilikom ovog procesa usporavanja i ako vam se to jos nije pojavilo nastavite vježbati tehniku i to ce vam se desiti uskoro. Mi zelimo da nastavite korištenje sporog govora i ustvari mi cemo ga nastaviti koristiti svakog tjedna dok ucimo novu metodu, strategiju ili tehniku. Spori govor pomaze da "stavimo" kognitivnu terapiju u nas mozak efikasnije i snaznije. Lakse je za nas mozak da zapamti ove metode i strategije ako smo mirni i relaksirani kad ih radimo. Ovo je jos jedan razlog da nastavimo korištenje sporog govora. On ce nastaviti dokazivati svoju korisnost u prakticnim situacijama iz stvarnog zivota kako prolaze tjedni. Ako se sada osjecate ugodno u korištenju tehnike sporog govora mi zelimo da ga koristite u svakodnevnom zivotu umjesto samo za vrijeme dok ste sami u kuci. Probajte ga koristiti u situacijama u kojima nema mnogo anksioznosti i kad se osjecate ugodno sa njim. Ovo se moze uciniti na razne razlicite nacine.

Na primjer, nekim ljudima je lakse početi korištenje sporog govora kad govore sa strancem preko telefona. Drugi pocnu koristiti spori govor sa prijateljem, clanom porodice ili rođakom. Drugima je lakse poceti koristiti spori govor u skoli ili na poslu jer je spori govor jednostavno neznatno usporavanje vaseg ritma govora. Nitko drugi nece primjetiti da ga koristite osim ako im prethodno ne kazete. Ideja je da se izabere situacija koja je ugodna za vas. A ne anksiozna situacija. I nastavite vjezbati spori govor dok razgovarate sa drugom osobom u vasem svakodnevnom zivotu. Kako vam postaje udobnije korištenje sporog govora mi cemo eventualno nastaviti napredovati postepeno tako da se moze prakticno koristiti u svakodnevnim situacijama ili kad osjecate neku anksioznost.

Spori govor je dokazao da smanjuje znacajno socijalnu anksioznost tako da je ovo jedna snazna metoda koju mi definitivno trebamo imati u nasem arsenalu. Ako ste vec naucili tehniku, ili ste na putu da je naucite, pohvalite sebe. Kada spori govor postane automatski i vi skliznete u njega kad god zelite, imati ćete jednu mocnu, snažnu metodu, trajno naucenu, da kontrolirate socijalnu anksioznost u svakoj situaciji u kojoj se nađete. Prošlog tjedna smo također ucili racionalne strategije za prevladavanje anksioznosti. Molim vas da budete sigurni da ste identificirali 3 ili 4 izjave za borbu sa teskocama koje mozete ponavljati, pojacavati i koristiti da ohrabrite sebe. Kao i sve drugo, mi zelimo ove izjave, najkrace kakve su, da pronađu trajni dom u vasem umu. Dakle pregledajte i ponavljajte racionalne izjave za borbu sa teskocama koje ste izabrali, tokom slijedeceg tjedna. Hajde da osiguramo da ste ove izjave pohranili duboko u vasem mozgu tako da ce isplivati svaki put, nocu ili danju, kada ih trebate. Izjave koje cete trajno pohraniti u vas mozak, nisu cudotvoran lijek ali one sluze kao jos jedno oružje koje mi ostavljamo na bolesnom ciklusu socijalne anksioznosti.

Posljednju metodu o kojoj smo govorili prošlog tjedna je bila procedura zaustavljanja negativnih misli u kojoj smo naucili zaustaviti nase automatsko negativno razmisljanje ili ANT-ove kako cemo ih zvati. Zaustavljanje negativnih misli je jedno od najvaznijih strategija koje koristimo u prevladavanju socijalne fobije. Pa hajde da pricamo o rezultatima od prošlog tjedna i pregledajmo ih prije nego što objasnimo novu metodu zaustavljanja misli kasnije. U pocetnoj tehnici zaustavljanja misli koju ste radili prošlog tjedna prvi korak je bio da primjetite i onda uhvatite sebe kada imate automatske negativne misli ili ANT-ove. Zapamtite da su ove automatske negativne misli zaista automatske. Vi ih nikad ne birate i one su definitivno negativne. One su misli koje mi ne volimo ili ne zelimo imati jer nam izazivaju anksioznost, strah, depresiju i iscrpljenost, medju drugim negativnim osjecajima. U pocetku kontroliranja naseg automatskog negativnog razmisljanja, primjecujemo i hvatamo te misli za koje znamo da su negativne i iracionalne a onda radimo izjavu za sebe kao podsjetnik da ne zelimo nastaviti imati te negativne iracionalne misli. Na kraju, nalazimo odvracanje koje ce nas odvratiti od automatskog negativnog razmisljanja na duze vrijeme.

Nadamo se da ste prošlog tjedna mogli uhvatiti se nekoliko puta, napravili sebi racionalne i razumne izjave i onda nasli nekoliko odvracanja koja daju rezultate za vas da zadrzite um dalje od automatskih negativnih misli. Ako imate teskoca sa ovom tehnikom, pogotovo u pocetku, ne brinite. Svtako ima nekih problema u korištenju zaustavljanja negativnih misli, pogotovo prvog tjedna. Zato smo rekli prošlog tjedna da ako se uhvatite kako imate automatske negativne misli nekoliko puta u toku tjedna, sama ta cinjenica je pozitivna. Hvatanje nasih automatskih negativnih misli koje švrljaju okolo neprovjerene u nasim glavama mnogo godina, nikad nije lak zadatak. Mi lomimo dugo zadrzavanje u dubokim navikama a navike se ne lome lako. Ako ste presjekli ovo "ANT razmisljanje" nekoliko puta u toku prošlog tjedna i ako ste napravili racionalnu i logicnu izjavu a onda "otisli" u odvracanje od ANT-a, ovo je sjajno! Odvracanje privremeno pomaze da odvratite misli od automatskog negativnog razmisljanja.

Dok radimo na kognitivnoj terapiji i posebno na aktivnosti zaustavljanja misli, napredak se moze ciniti spor ali ako nastavite uporno i ne odustanete, vi cete stici do točke kada bolje primjecujete automatske negativne misli a onda ćete moci da ih obustavite ili ignorirate a da ne morate koristiti odvracanje. Doci ce i vrijeme za ovo, dok god ste uporni i ne odustajete. Mjenjanje vasih navika razmisljanja moze potrajati ali je vazno da mi to radimo na nacin koji ce vam trajno dati metode i strategije da kontrolirate anksioznost. Ako ste savladali ovaj generalni proces zaustavljanja misli, molim zapamtite da jos uvijek zelimo nastaviti koristiti ovu generalnu metodu kako prolaze tjedni.

Mi zelimo biti u mogucnosti da prvo hvatamo nase negativno razmisljanje, jer ako ga mozemo hvatati, mi mozemo uciniti nesto u vezi toga. Onda zelimo da racionalno odbijemo ANT i da pronadjemo odvracanje koje funkcionira bas kod vas i odvratimo vase misli od ANT-a.

Sad smo spremni preci na drugu metodu zaustavljanja misli. Ustvari, ova metoda je vise od obicne tehnike zaustavljanja misli. Ova metoda nam omogucava da zamjenimo neke od nasih automatskih negativnih misli sa racionalnijim mislima. Tako da cemo jos uvijek raditi na zaustavljanju automatskog negativnog razmisljanja ali cemo takodje poceti ici ka zamjenjivanju automatskog negativnog razmisljanja sa racionalnijim i realisticnijim mislima. Tako da ce ova sljedeca tehnika zaustavljanja misli pojacati prvu koju ste vec radili. Automatsko negativno razmisljanje koje smo iskusili godinama, je ono sto pomaze bolesnom ciklusu anksioznosti i depresije. Tako, da bi ga zaustavili, koristit ćemo drugu metodu zaustavljanja misli koja je u formi price, tj. narativna je. Ovu narativnu metodu, mi zelimo da citate sebi svakog dana, odsad pa nadalje. Ova strategija zaustavljanja misli se zove "prirucnik za ANT-ove" jer ce biti vrlo jasno i vrlo realno za vas da je vase automatsko negativno razmisljanje nezdravo, ne pomaze, i da vas sprecava da vam bude bolje. ANT naracija ce vas dohvati i zgrabiti dok god je ponavljate. Ponavljanjem, opet i opet nanovo, vase automatsko negativno razmisljanje ce vam postati jasnije i jasnije a onda mozete uciniti nesto povodom toga. Jer automatsko negativno razmisljanje je vrlo ukorjenjeno i uslovljeno u vasem mozgu. Koristit ćemo ovu novu narativnu metodu da dovezemo točku do naseg uma da nam nase automatsko negativno razmisljanje postane vrlo odredjeno, da je nezdravo za nas i da nam nije od pomoci u prevladavanju nase socijalne anksioznosti. ANT naracija ce izdvojiti vase automatske negativne navike razmisljanja za gasenje i uklanjanje.

Nakon sto citate ovaj prirucnik svakog dana, sljedecih nekoliko tjedana, vas um će poceti hvatati vase automatsko negativno razmisljanje brze a onda mozete staviti vas konacni bodez kroz srce od kalupa starog razmisljanja. Sto vise shvacate da imate automatsko negativno razmisljanje, vise cete moci mjenjati stvari i uciniti nesto povodom toga. Mi smatramo da je "ANT prirucnik" vrlo mocan jer je snazno iskazan i jer je jedan od najbrzih nacina da pomogne ljudima prepoznati ponasanje automatskog negativnog razmisljanja i pridruzeno iracionalno razmisljanje. Što vise prepoznajete te misli i brze ucite da ih kontrolirate, manje od vaseg razmisljanja moze ici u negativnom pravcu za vas.

Kao sto sam spomenuo vidjet ćete da je ANT naracija snazno iskazana. Pisana je tim nacinom govora da je nas um natjeran da se angažira i obrati paznju. Zapamtite, mi govorimo o nasim ANT-ovima, tako da to zelimo uciniti istinito i racionalno koliko god mozemo. Drugi dio prirucnika govori o tome KAKO mozemo eliminirati nase automatske negativne misli ali je vazno da citate ovaj prirucnik svaki dan, sporim govorom, bar jednom dnevno, da se ovaj proces pocne desavati.

Zato sto je ovaj prirucnik vazan, citat cu ovu naraciju sporim govorom (Ovo je prijevod sa audio trake! - primjedba prevodioca). Na ovaj nacin cete primiti duplo pojacanje. Slusat ćete o efektima odvracanja od automatskog negativnog razmisljanja.

Pratite prirucnik uz traku a kasnije vi mozete citati prirucnik sebi bez trake tako da mozete cuti naraciju sopstvenim glasom. Zelimo koristiti sve strategije koje imamo da shvatite da je vase staro automatsko negativno razmisljanje glavni faktor u pojacavanju vase socijalne anksioznosti. Staro pravilo je ovdie tocno: Vi ste vas sopstveni najgori neprijatelj. Što vise shvacate ovo i sto vise koristite strategije za vase oslobađanje, lakse je zapoceti proces promjene.

Vi niste odgovorni za ovu naviku negativnog razmisljanja. Vi niste rođeni sa automatskim negativnim mislima i uvjerenjima, ali u isto vrijeme, vi ste jedina osoba danas koja moze izvuci sebe iz zivog pjeska ATN-ova. Mi vas ohrabrujemo jer vi to mozete uciniti. Vi ste na pravom putu. Hajde da ukratko popricamo o tome kakve mogu biti neke od nasih ANT misli socijalne anksioznosti. Ovdje su neki primjeri:

Ja radim budalu od sebe kada pricam ispred grupe ljudi.
Ne znam što da kazem kada se predstavljam strancu.
Dobijem anksioznost kad samo mislim o kompanijinom pikniku.
Što da kazem ljudima?
Što da radim?
Tako se unervozim, mislim da sam cudan i cudak.
Ne mogu se usprotiviti nikom, bojim se da me nece voljeti.
Nemam dobro misljenje o sebi.
Biti drustven je tako lako za sve ostale, zasto je nemoguce i za mene?
Kad sam u centru paznje, to izaziva moju veliku anksioznost.
Misao da me kritiziraju u javnosti ili da sam usred konfrontacije me uzasava!

Primjetite, sve ove misli i strahovi su bazirani na nasoj anksioznosti. To nisu realisticne ili racionalne misli. Kad se ne osjecate anksiozno, ide vam sasvim dobro pricanje sa drugim ljudima. Kad se ne osjecate anksiozno, ne osjecate se cudno ili uvrnuto ili kao prognanik. Kad se ne osjecate anksiozno, mozete ciniti mnoge stvari koje govorite sebi da ne mozete uciniti. Ono sa cime se stvarno borite je anksioznost, ne vasa nesposobnost u socijalnim aktivnostima. Vi ste uspjesno cinili mnogo socijalnih aktivnosti ranije. Vratite se u vase djetinstvo i sjetite se kako ste se slobodno osjecali u tim danima. Vi jos uvijek imate sposobnost ciniti sve sto ste cinili u proslosti. Samo sto sada ANT-ovi grade anksioznost do ogromnih razmjera i stvari vam izgledaju i vi osjecate kao da su nemoguce da se naprave. Ali vi ste cinili mnoge od tih stvari ranije. I cinili ste ih uspjesno. Sada vas anksioznost i samo anksioznost zadrzava nazad.

Tako da su mnoge od nasih misli i uvjerenja iracionalne, nerealne, i stete nasem napretku. One su jednostavno lazne. Vi vec mozete uciniti skoro sve sto mislite da ne mozete. Zbog socijalne anksioznosti vam je tesko povjerovati u to. Ali molim vas primjetite da su negativna vjerovanja i ocekivanja koje imate o sebi lazovi! Oni ne govore istinu. Pokusavaju vas uplašiti, zarobiti, i zadržati vas tako da ne mozete  živjeti sretnim životom. Ali svejedno, to su lazi. ANT prirucnik ce vam ovo pribliziti. Mozete praviti biljleške dok pratite pricu dok vam pricam koristeci spori govor. Sto vise pojacavate ovu naraciju i sto vise me slusate kako vam citam ovu pricu vise cete biti svjesni svojih ANT-ova i moci i kontrole koju imate nad njima.
Molim vas, sljedite me dok vam citam prirucnik sporim govorom:

2 komentara:

  1. Sve vas koji se sada polako uključujete u borbu sa zlom zvanim anksioznost, želim ohrabriti jer čovjek koji je pisao ove tekstove zna točno što radi i to korak po korak. U ovom trenutku kada ovo pišem, radim na terapiji cca. 2 tjedna, te sam kroz to vrijeme poprilično dobro spustio kognitivni materijal prve i druge seanse u svoj limbički dio mozga. Kada pročitate prve dvije seanse, znati ćete o čemu govorim. Do nedavno nisam znao što je uopće anksioznost, a da ne govorim o tome što je točno moj stvarni problem s kojim se nosim (nekad teže, nekad lakše) od svoje 21 godine. Kako mi je ovo moje uključivanje do sada pomoglo:
    1. Ogromno olakšanje je nastupilo kada sam sa 43,5 godine saznao da trema za koju sam mislio da je trema, zapravo nije prava trema kod javnog nastupa već soc. fobija. Da snažno lupanje srca, ubrzani govor te suha usta, kada se treba predstaviti javno ima točno svoje ime. Dakle demistificirao sam stvari i dao svom problemu točan naziv.
    2. Čitao sam komentare svih onih ljudi koji su slobodno pustili svoje jade i podijelili ih sa sličnim njima te vidio da nisam sam, iako do sada nisam u krugovima vidio ništa slično što bi mi moglo dati utjehu da nisam "Pale sam na svijetu". Čitanjem komentara vidio sam da ima različitih situacija od moje što je utjecalo jako pozitivno jer sam konačno vidio da NISAM SAM !!!. Ljudi NISTE SAMI. To mi je uvelike pomoglo, iako taj detalj autor tekstova nigdje ne spominje, a mislim da je važan.
    3. Već sam prakticirao spor govor, s obzirom da radim javan posao, ponekad, ali nisam znao tajnu koju krije i važnost koju ima. Nisam bio svjestan toga. Zato je važno dobro uvježbati i steći kontrolu brzine govora inače, a naročito kada nas napada soc. anksioznost. Koristite ga svakodnevno u raznim situacijama i vidjeti ćete da čete se bolje osjećati.
    4. Nadalje, svakako snimite sami sebe čitajući ove seanse sporim govorom. Preslušavajte ih po mogućnosti duže vrijeme, svaki dan. To smiruje, opušta i spušta materiju u trajno znanje. Doktor ovo naziva ponavljanjem, pojačavanjem i onda dolazi, kako on sam kaže, reprogramiranje. Tek kada mnogo puta čujete svoj glas (stavite slušalice, ne na zvučnike !) i sadržaj koji vam govori, te kada ste sigurni da ste dobro upamtili, krenite na iduću seansu.
    5. S ovim što sam napisao u nadi da će možda nekome pomoći da ustraje i znanjem od ove dvije seanse, uspio sam PREKINUTI ciklus anksioznosti kod javnog obraćanja, a što je sjajno jer dovodi do prekida lančanog pojavljivanja negativnih reakcija. Primjetio sam da mi je pomoglo uvelike to što sada konačno znam što je uzrok i da to nisam ja već anksioznost koja je rezultat većeg broja stresnih situacija s kojima se nažalost kao mladi čovjek nisam znao nositi jer nisam imao dovoljno znanja. Obavezno je nužno osloboditi se prošlosti, živjeti sadašnjost, ne se baviti nečime što je bilo, niti previše s onime što će biti. Isto tako, nulta tolerancija na zle misli. I svakako trenirajte trbušno disanje.

    Htio sam ovo iskustvo do sada od dvije seanse podijeliti sa svima koji imate prerazličite probleme i borite se sa njima svaki dan. Dakle, pomaže, ali treba raditi na sebi i mijenjati se kroz način razmišljanja, način na koji doživljavate određene situacije i to će s vremenom prijeći u naviku, a vi ćete biti reprogramirani bez poznatog nam zla.

    I na kraju, pišite, izbacite to zlo i na ovaj način van iz sebe jer ćete se olakšati i na ovaj način i siguran sam da će vam biti mnogo lakše.

    Pozdrav svima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakav veliki čovjek, velika hvala svećeniku Salami, čovjeku koji me izvlači iz ove tuge, to je čovjek koji može pomoći svijetu, na ovim bolestima kojih se mogu sjetiti prije 5 godina kada sam tražio lijek i kako Proveo sam mnogo novca i napokon sam izgubio nadu zbog svoje provedbe. Moram se nadati Bogu, sretan mi je prošli tjedan ovdje sam bio na internetu, provjerio koliko godina mogu provesti na zemlji, a onda vidim komentar o tom velikom čovjeku svećeniku Salami što je sretan dan za mene i danas dajem svoje svjedočanstvo o njemu. Nikad ne vjerujem da uopće postoji lijek, ali ovaj čovjek samo želi da mu pokušam, ako on to ne učini, znati ću ga on nije svećenik Salama da je ovaj lijek radio više od godine dana, nadao sam se njemu i svom dragom bogu, ali danas sam vrlo sretan što vam svima ispričam ovu priču, sve se dogodilo kad sam imao 23 godine dobro zbog ove bolesti mogu se oženiti i vrlo sretan danas, sada sam negativan, sada se mogu udati za svoje bližnje to je na mojim cipelama ovo dobar način da se pozdravim s ovom bolešću HIV / AIDS kontaktirajte ovog čovjeka sada purenaturalhealer@gmail.com. ili što ga muči +2348105150446 i molim se da i on pomogne. Sve zahvaljujući svećeniku Salami

    OdgovoriIzbriši